Centrum Zdrowia
ZIELONE JABŁUSZKO


Strona główna

O firmie

Aktualności

Oferta

Plan zajęć

Dodatki 

Kontakt

WITAMINY:

Organizm nie potrafi wytwarzać witamin niezbędnych do zaspokajania jego potrzeb, obecność tych substancji w pożywieniu jest niezbędna. Niedobory witamin pełniących w organizmie specyficzne funkcje, mogą być przyczyną poważnych chorób.


Witamina A
( z retinolu z produktów pochodzenia zwierzęcego oraz z beta-karotenu z produktów roślinnych)
Niektóre ważne źródła:
Retinol : wątroba, tłuste ryby, żółtka jaj, masło, sery.
Beta-karoten : marchew, dynia, melon i zielonolistne warzywa

Rola w organizmie :
Witamina nieodzowna do wzrostu i rozwoju komórek, do działania wzroku i układu immunologicznego. Zapewnia zachowanie prawidłowego stanu skóry oraz błon śluzowych, na przykład błon śluzowych układu oddechowego i dróg moczowych. Karoteny mogą działać w organizmie jako przeciwutleniacze.

Zapotrzebowanie dzienne:
Mężczyźni 700 mcg, kobiety 600 mcg ( w okresie laktacji 950 mcg)

Objawy niedoboru :
Ograniczone widzenie przy braku światła, zwiększone zagrożenie infekcjami, zaburzenia w oddychaniu; zmiany w oku prowadzące w krańcowych wypadkach do ślepoty.

Objawy nadmiaru :
Ospałość, utrata włosów, bóle głowy i wymioty, zaburzenia funkcji wątroby, zmiany w kośćcu. Zwiększone ryzyko poronień oraz wady u noworodków. Nadmiar karotenu może powodować żółty odcień skóry.
Witamina C
( kwas askorbinowy)
Niektóre ważne źródła :
Owoce i warzywa, szczególnie owoce cytrusowe, truskawki, owoce kiwi, papryka, czarne porzeczki i ziemniaki.

Rola w organizmie :
Potrzebna w procesie wytwarzania kolagenu (białka niezbędnego do wzrostu i odnowy dziąseł, zębów, kości, chrząstek i skóry) oraz neurotransmiterów, takich jak noradrenalina i serotonina. Pełni w organizmie ważną rolę przeciwutleniacza, pomaga we wchłanianiu żelaza z produktów roślinnych.

Zapotrzebowanie dzienne :
Mężczyźni 40 mg, kobiety 40 mg ( w przypadku palaczy dawka powinna być przynajmniej dwa razy większa)

Objawy niedoboru :
Zmęczenie, utrata łaknienia, bóle w stawach, owrzodzenie dziąseł, złuszczenie naskórka. Powolne gojenie się ran, podatność na infekcje. Poważne niedobory mogą powodować zaburzenia psychiczne i krwotoki wewnętrzne. Niebezpieczeństwo nagłego zgonu w związku z niewydolnością serca.

Objawy nadmiaru :
Nadmiar przyjętej witaminy jest bezpiecznie wydalany z moczem. Megadawki mogą prowadzić do kamicy nerkowej u osób skłonnych do tego schorzenia, powodować bóle głowy i zakłócenia snu; nie powinny być stosowane przez kobiety w ciąży.
 

Witamina B1
(tiamina)
Niektóre ważne źródła :
Wieprzowina, wątroba, nerki, wzbogacane jasne pieczywo, wzbogacane zbożowe płatki śniadaniowe, ziemniaki, orzechy, nasiona roślin strączkowych.

Rola w organizmie :
Potrzebna przy przetwarzaniu chemicznej energii węglowodanów, tłuszczów i alkoholu na rodzaje energii przydatnej organizmowi. Zapobiega kumulowaniu w organizmie toksycznych substancji, szkodzących sercu oraz układowi nerwowemu.
Zapotrzebowanie dzienne :
Mężczyzna 1 mg, kobieta 0,8 mg
Objawy niedoboru :
Utrata łaknienia, stany splątania, obrzęki kończyn, zanik czucia, zaburzenia nerwowe, słabość mięśni, powiększenie serca. Powszechne wśród alkoholików.
Objawy nadmiaru :
Objawy nie są znane, ponieważ każdy nadmiar witaminy B1 jest usuwany przez nerki.
Witamina B2
(ryboflawina)
Niektóre ważne źródła :
Mleko, jogurt, jaja, mięsa, drób, ryby, wzbogacane zbożowe płatki śniadaniowe.
Rola w organizmie :
Przetwarza energię chemiczną pożywienia na energię przydatną organizmowi. Umożliwia działanie witaminy B6 oraz niacyny.
Zapotrzebowanie dzienne :
Mężczyźni 1,3 mg, kobiety 1,1 mg
Objawy niedoboru :
Spękane wargi i przekrwienie oczu, zapalenie skóry, łagodna postać niedokrwistości.
Objawy nadmiaru :
Toksyczność nie jest znana, nadmiar jest wydalany z moczem koloru jasnożółtego.
 

Witamina B6
(pirydoksyna)
Niektóre ważne źródła :
Chude mięsa, drób, ryby, jaja, pełnoziarniste pieczywo i produkty zbożowe, orzechy, banany, ekstrakt drożdżowy, soja.
Rola w organizmie :
Uczestniczy w metabolizmie białek; pełni ważną rolę w działaniu układu immunologicznego i układu nerwowego oraz przy produkcji krwinek czerwonych.
Zapotrzebowanie dzienne :
Mężczyźni 1,4 mg, kobiety 1,2 mg
Objawy niedoboru :
Niedobór u osób dorosłych powodują leki przeciwgrzybiczne oraz przeciwgruźlicze. Do objawów należą niedokrwistość, depresja i stany splątania.
Objawy nadmiaru :
Zaburzenia neurologiczne. Stosowanie wysokich dawek przez dłuższy czas prowadzi do zaniku czucia oraz sprawności kończyn.
 

Witamina PP
(niacyna kwas nikotynowy)
Niektóre ważne źródła :
Chude mięsa, drób, nasiona roślin strączkowych, ziemniaki, wzbogacane zbożowe płatki śniadaniowe i orzechy
Rola w organizmie :
Potrzebna w procesach przemiany energii w komórkach ciała oraz przy tworzeniu neurotransmiterów. Pomaga w utrzymaniu zdrowego stanu skóry oraz działania układu pokarmowego.
Zapotrzebowanie dzienne :
Mężczyźni 17 mg, kobiety 13 mg
Objawy niedoboru :
Zmęczenie, depresja, wysypka z przebarwieniami skóry, zapalenie skóry, biegunki; przy poważnych niedoborach otępienie.
Objawy nadmiaru :
Wysokie dawki suplementu witaminy PP mogą powodować zaczerwienienie skóry oraz uszkodzenie wątroby.
 

KWAS PANTOTENOWY
Niektóre ważne źródła :
Występuje szczególnie w wątrobie, suszonych owocach i orzechach.
Rola w organizmie :
Jego obecność jest konieczna w procesach syntezy cholesterolu i tłuszczów oraz przy tworzeniu krwinek czerwonych.
Zapotrzebowanie dzienne :
Mężczyźni 3-7 mg, kobiety 3-7 mg
Objawy niedoboru :
Niedobór należy do zupełnej rzadkości, może prowadzić do drętwienia i mrowienia palców stóp.
Objawy nadmiaru :
Nie stwierdzono objawów nadmiaru.
 

BIOTYNA
Niektóre ważne źródła :
Szczególnie dobrymi źródłami są: wątroba, masło orzechowe, żółtka jaj i produkty wzbogacane np. ekstrakty drożdżowe.
Rola w organizmie :
Potrzebna przy przetwarzaniu energii chemicznej pożywienia na rodzaje energii przydatnej dla organizmu. Pełni ważną rolę w procesach syntezy tłuszczu i cholesterolu.
Zapotrzebowanie dzienne :
Mężczyźni 10-200 mcg, kobiety 10-200 mcg
Objawy niedoboru :
Niedobór może zostać wywołany przez regularne nadmierne spożycie białek jaj. Do objawów należą stany zapalne skóry i wypadanie włosów.
Objawy nadmiaru :
Nie stwierdzono objawów nadmiaru.
 

KWAS FOLIOWY
(folacyna)
Niektóre ważne źródła :
Zielonolistne warzywa, wątroba, brukselka, brokuły, nasiona roślin strączkowych, zarodniki pszenne, płatki śniadaniowe i chleb.
Rola w organizmie :
Potrzebny w procesach podziału komórek, syntezy DNA, RNA i białek ustrojowych. Zalecany przed poczęciem oraz w ciąży, w celu ochrony przed uszkodzeniem cewy nerwowej płodu.
Zapotrzebowanie dzienne :
Mężczyźni 200 mcg, kobiety 200 mcg (400 mcg w ciąży)
Objawy niedoboru :
Niedokrwistość megaloblastyczna, stany wyniszczenia jelit. Uszkodzenia cewy nerwowej płodu.
Objawy nadmiaru :
Nadmiar kwasu foliowego może maskować niedobór witaminy B12 oraz wywoływać drgawki u chorych na padaczkę.
 

Witamina B 12
(cyjanokobalamina)
Niektóre ważne źródła :
Mięso, drób, ryby, jaja i produkty mleczne oraz niektóre wzbogacane zbożowe płatki śniadaniowe.
Rola w organizmie :
Nieodzowna w procesach syntezy DNA, RNA i przy tworzeniu mieliny białej otoczki włókien nerwowych a także przy podziale komórek i w transporcie kwasu foliowego do komórek.
Zapotrzebowanie dzienne :
Mężczyźni 1,5 mcg, kobiety 1,5 mcg
Objawy niedoboru :
Zmęczenie, niedokrwistość megaloblastyczna, przeczulica oraz zanik czucia w kończynach. Zwyrodnienie układu nerwowego.
Objawy nadmiaru :
Nie stwierdzono objawów nadmiaru.
 

Witamina D
(kalcyferol)
Niektóre ważne źródła :
Oleje z wątroby ryb, jaja, margaryny wzbogacane, tuńczyk, łosoś i sardynki.
Rola w organizmie :
Potrzebna w procesie wchłaniania wapnia i fosforu zapewniającym prawidłowe funkcjonowanie kości i zębów.
Zapotrzebowanie dzienne :
Powstaje w skórze pod wpływem słońca. Osoby stale pozostające w pomieszczeniach muszą przyjmować z pożywieniem około 10 mg.
Objawy niedoboru :
Słabość i naprężenie mięśni, rozmiękanie kości powodujące ból i złamania (demineralizacja kości). U dzieci prowadzi do deformacji kośćca (krzywica).
Objawy nadmiaru :
Powoduje podwyższenie poziomu wapnia we krwi, co prowadzi do złogów wapniowych i nieodwracalnych zmian w tkankach miękkich serca, płuc i nerek.
 

Witamina E
( tokoferol)
Niektóre ważne źródła :
Oleje roślinne, zarodki pszenne, orzechy, jadalne pestki owoców, margaryny.
Rola w organizmie :
Pomocna w zapobieganiu zmianom wywołanym utlenianiem przez wolne rodniki, przebiegającym w błonach komórkowych oraz w tkankach.
Zapotrzebowanie dzienne :
Mężczyźni najmniej 4 mg, kobiety najmniej 3 mg
Objawy niedoboru :
Niedokrwistość hemolityczna i degeneracja układu nerwowego.
Objawy nadmiaru :
Nie jest wysoce toksyczna, jednak jej wysokie dawki mogą powodować niedobór witaminy K
 

Witamina K
( filochinon menachinon)
Niektóre ważne źródła :
Warzywa zielonolistne, ze szczególnym uwzględnieniem kapusty, brokułów i brukselki.
Rola w organizmie :
Nieodzowna w procesach tworzenia niektórych białek, zapewnia prawidłową krzepliwość krwi.
Zapotrzebowanie dzienne :
Mężczyźni 70 mcg, kobiety 65 mcg
Objawy niedoboru :
Znaczny niedobór powoduje obniżenie poziomu protrombiny ( czynnik krzepnięcia), pogarszając krzepliwość krwi. U dorosłych niedobór bywa wynikiem choroby lub terapii lekowej.
Objawy nadmiaru :
Może istnieć powiązanie pomiędzy aplikowaniem noworodkom witaminy K oraz zwiększonym występowaniem białaczki wśród dzieci.

 

Ogólnie:
Nie jest to jedna witamina, ale grupa związków występujących w produktach pochodzenia roślinnego, wytwarzanych przez bakterie jelitowe i syntetyzowanych w laboratoriach, które odgrywają istotną rolę podczas tworzenia glikoproteidów niezbędnych w procesie krzepnięcia krwi. Witamina K uczestniczy przy wytwarzaniu białek potrzebnych zdrowym kościom i tkankom.
Niedobór witamy K należy do rzadkości, może wystąpić wówczas, gdy organizm nie wchłania prawidłowo tłuszczów, tak jak ma to miejsce w chorobie pęcherzyka żółciowego lub, gdy spożywa się w nadmiarze witaminę E. W wypadku krańcowych niedoborów następuje spadek krzepliwości krwi. Głównym źródłem tej witaminy są zielone warzywa, między innymi szpinak, brokuły, brukselka i kapusta.